Sick belly, czyli dosłownie chory brzuch, dotyka coraz większą część społeczeństwa. Jest to niepokojące zjawisko, ponieważ stan jelit pozwala wnioskować o ogólnym stanie zdrowia populacji.
Zaburzenia układu pokarmowego stanowią najbardziej rozpowszechnioną chorobę cywilizacyjną XX wieku.
Problemy układu trawiennego bywają bardzo niekomfortowe. Objawy mogą obejmować zaparcia, refluks żołądkowy, nudności, zgagę, biegunkę, skurcze brzucha, ból, wzdęcia lub gazy. Ok. 7-10% populacji cierpi na tzw. zespół jelita drażliwego. Niestety dla większości pacjentów jest to diagnoza zupełnie niezrozumiała, a przez to niezadowalajaca.
Nie zapominajmy urazach i uderzeniach (np. na skutek upadku), które mogą powodować wstrząs narządów, napięcia w tkance łącznej i strukturach więzadłowych. Zła postawa (np. garbienie się) wywiera dodatkowy nacisk na szkielet, a także na narządy wewnętrzne i tkanki trzewne. Często prowadzi to do kompresji, zrostów lub naprężeń struktur brzusznych.
Oprócz znanych dolegliwości bezpośrednio powiązanych z jelitami (skurcze, biegunka, zaparcia, wzdęcia itp.) warto wziąć pod uwagę objawy pozajelitowe, czyli dolegliwości mające źródło w układzie pokarmowym, objawiające się w różnych narządach całego ciała. Połączenia metaboliczne między jelitami a mózgiem mają ogromne znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. „Brzuch myśli z innymi”. Dysfunkcje układu trawiennego mogą powodować zmiany witalności, snu, nastroju, poziomu energii, odporności itp.
Około 30–40% wszystkich ludzi w Europie cierpi z powodu stłuszczenia wątroby!
Narząd ten, będący wyjątkową metaboliczną "maszyną" musi radzić sobie z coraz większym stresem. Oczywiście gdy mowa o wątrobie, na myśl od razu przychodzi alkohol, ale nie tylko on stanowi problem. Także nadwaga, niezdrowy tryb życia jak i ogromne spektrum innych przyczyn, może uszkodzić ten narząd. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby stało się jednym z największych problemów naszego zdrowia.
I CZĘŚĆ KURSU: PODSTAWOWA WIEDZA
Ten kurs przeprowadzi Cię przez wiele problemów układu gastroenterologicznego. Wśród omawianych tematów znajdą się m. in: mikrobiom i biofilm, ekologia jelit, układ trawienny i wartości pH, wchłanianie i nieprawidłowa asymilację, odruch żołądkowo-jelitowy, gastropareza, hiper/hypochlorhydria, nieprawidłowa kolonizacja bakteryjna, fermentacja w okrężnicy, zespół przerostu, zespół zastawki krętniczo-kątniczej, zespół nieszczelnego jelita (leaky gut), histaminoza, choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jelitowy układ nerwowy i jego interakcje z serotoniną, zespół kompresji pnia trzewnego, zespół "arteria mesenterica superior", niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz wpływ układu trzewnego na układ odpornościowy i metaboliczny.
Podsumowanie jest proste: układ trawienny, a zwłaszcza jelito cienkie, jest dla człowieka tym, czym korzeń dla rośliny.
Chore jelito = chory organizm
II CZĘŚĆ KURSU: DIAGNOSTYKA
Jak zdiagnozować słabe trawienie, gromadzenie toksyn prowadzące do endotoksemii? Jak diagnozować pozostałe problemy jelitowe?
Skuteczna terapia jest uwarunkowana prawidłową diagnozą. Bez niej nie da się zaplanować dobrej, skutecznej strategii leczenia. Do oceny problemu pacjenta przyda się tzw. diagnostyka funkcjonalna, składająca się z wywiadu, analizy ciała i testów klinicznych (badanie dotykowe, osłuchiwanie, prowokacja, ruchliwość).
III CZĘŚĆ KURSY: ZASADY LECZENIA PROWADZĄCE DO ZDROWIA
Naukowcy z całego świata badają obecnie mikroflorę jelitową - całość drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest ona również określana jako mikrobiom jelitowy, ale termin ten oznacza bardziej całość genów drobnoustrojów.
Brak równowagi mikroflory jelitowej wskazywany jest jako przyczyna coraz większej liczby chorób, w szczególności chorób przewlekłych.
Terapia składa się ze strategii leczenia, której integralne części to zarówno edukacja pacjenta (co i jak jeść, „jak żyć”), jak i osteopatyczne leczenie manualne.
„Większe” zaburzenia/patologie, które podczas kursu omówimy pod kątem diagnostyki i leczenia: